Вести Македонија Став Ударни вести

Тоевски: Дали Заедницата на српски општини во Косово ќе стимулира сепаратистички иницијативи во Македонија?

  Колку повеќе САД инсистираат на северот во Косово да се формира асоцијација на општини со доминантно српско население, толку повеќе се актуелизира прашањето на асоцијација на „албански општини“ и во Македонија, пишува Свето Тоевски за Республика. Во својата колумна „Еднонационалната асоцијација во Косово ќе произведе војни и последици во целиот Балкан“, професорот по евроинтеграции д-р Мухамер […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Тоевски: Банките “пливаат” во пари, граѓаните се “дават” во камати и провизии

  Банкарскиот систем во Македонија се состои од 14 деловни банки и 3 штедилници.Се уште актуелната пандемија не влијае премногу негативно врз резултатите од нивното работење. Граѓаните – клиенти остро реагираат во врска со каматите, провизиите и другите надоместоци, кои ги наплатуваат деловните банки. Интернет – порталот „Банкарство“ во анализата „ Дали почетните добивки им гарантираат на […]

Вести Македонија Став

Македонскиот јазик и македонската книжевност – животно наследство на Конески

  Во време кога се негира постоењето на македонскиот јазик и идентитет, клучно е реформите на Филолошкиот факултет да бидат изведени на начин што ќе овозможи и ќе го поттикне нивното зачувување, а не згаснување. Кон крајот на февруари во јавноста одекнаа предупредувањата на академик Љупчо Коцарев, претседателот на Македонската академија на науки и уметности, дека во […]

Вести Став

Во ЕУ „Замор од проширувањето“, во Македонија замор од празните ЕУ ветувања

  Во ЕУ расте „отпорот кон проширувањето“, а во Македонија расте бројот на граѓаните што чувствуваат дека ЕУ наместо да креира фер услови за нови проширувања, се оддалечува од кандидатите за влез во европското семејство. Како понатаму? Приемот на нови држави-членки во Европската Унија се повеќе запаѓа во застој и блокада: „заморот од проширувањето“ се […]