Categories: Алтернатива, Настани

Владимир Мартиновски е нов декан на Филолошки факултет „Блаже Конески“

  На научно-наставниот совет на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, вчера беше избран нов декан за мандатниот период 2023-2026…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Пендаровски: Конески останува современ за сите времиња

  Претседателот Стево Пендаровски се обрати на свеченото одбележување на јубилеите „75 години Филолошки факултет“ и „100 години од раѓањето…

Повеќе
Categories: Алтернатива, Вести, Македонија, Настани, Ударни вести

Герасимовски: Чествувајќи го Конески гo чествуваме македонскиот јазик, македонското писмо и правопис

  Општина Центар го одбележува значајниот јубилеј, 100 години од раѓањето на Блаже Конески. По овој повод, денеска градоначалникот на…

Повеќе
Categories: Алтернатива, Вести, Македонија, Настани

Музеј на РСМ: Ја чествуваме 100 годишнината од раѓањето на Блаже Конески

  “Везилке кажи како да се роди проста и строга македонска песна… Два конца парај од срцето, драги, едниот црн…

Повеќе
Categories: Алтернатива, Вести, Македонија, Настани, Ударни вести

Манифестација во чест на Блаже Конески во НУБ „Св. Климент Охридски“

  Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје, во соработка со Друштвото на писателите на Македонија и Фондацијата…

Повеќе
Categories: Вести, Изјави, Македонија, Статуси, Ударни вести

Заев: Нека му е вечна слава на Конески, ќе го чуваме и негуваме споменот на него и неговото дело

  На денешен ден, 7 декември, во 1993 година, почина академик Блаже Конески. Животот и делото на Конески се судбински…

Повеќе
Categories: Алтернатива, Вести, Македонија, Настани, Ударни вести

МАНУ: Нова веб страница со дигитализирани изданија од Блаже Конески

  По повод 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, Истражувачкиот центар за ареална лингвистика при МАНУ активно се вклучи во…

Повеќе
Categories: Алтернатива, Вести, Македонија, Настани, Ударни вести

НУБ: Дигитална изложба по повод 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески

  Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје, во рамки на Националната програма за одбележување на 2021 година –…

Повеќе