Алтернатива Настани

Изложба на Милка Крстевска “Традиционални садови од дрво”

  Изложбата “Традиционални садови од дрво” од 2009 год, во авторство на Милка Крстевска публикуван е каталог кој може да се погледне на следниот линк         На оваа изложба се застапени садови што имале широка употреба во секојдневниот домашен живот, како и садови кои се користеле при вршењето на разни земјоделски активности. […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Изложба “Од староградските влашки одаи”

  Изложбата “Од староградските влашки одаи” од 2003 година, во авторство на Виолета Ѓорѓеска, претставува сведоштво за првичните чекори од еден процес во којшто, преку обидот да се скицираат одделни аспекти на модерната и современата култура на Власите од Македонија, се зацврстува и подлогата за појасното и порешителното исцртување на културниот амбиент на македонската сегашност. […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Наланџискиот занает во Македонија

  Налал, налам млада кад’на, А излези на налани, На налани шиклосани, Со мендери испослани; Ти дојдое Лазарици, Да и дарвиш Лазарици. („Зборник на Миладиновци“, 1861година, 592 песна)         Чаршијата, односно занаетчиите биле креатори на материјалната култура во градовите, а со тоа и на облеката. Нивното производство го отсликувало османлиското општество, така […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Најстарите зачувани фудбалски копачки во Македонија

  Најстарите зачувани фудбалски копачки во Македонија се дел од постојаната поставка на нашиот музеј. Тие датираат од 1931 година, а биле сопственост на Ѓорѓи Соколов Клинчаров – Сокол, фудбалер на ФК „Слога“ од Велес и спортски активист во тој град.         Копачкте ги користел во периодот од 1931 до 1935 година […]

Вести Македонија Ударни вести

Ќурчиско – кожуварскиот занает во Македонија

  Во потрага по интересни факти и податоци кои би ви ги пренеле за ќурчиско– кожуварскиот занает, нашиот библиотечен фонт не носи до едно издание од етнолошкиот оддел на нашиот музеј “Ќурчиско– кожуварскиот занает и еснаф во Скопје” од Вера Кличкова, издаденo во 1959 година.         Ќурчиско– кожуварскиот занает бил еден од […]