Алтернатива Настани

Портрети на добитниците на наградите „Мостови на Струга“ и „Браќа Миладиновци“ на СВП

  Со портрети на добитниците на наградите „Мостови на Струга“ и „Браќа Миладиновци“, ирскиот поет Гевин Бредли и македонскиот Димитар Башевски, денеска продолжува програмата на 62. издание на фестивалот „Струшки вечери на поезијата“. Во рамките на програмата се предвидени и поетски читања на поетите од потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2023 година, изложба […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Димитар Башевски добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ на СВП 2023

  Познатиот македонски поет, романсиер, книжевен преведувач и издавач Димитар Башевски е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ што се доделува од страна на Струшките вечери на поезијата  за најдобра поетска збирка помеѓу две фестивалски изданија. Башевски е добитник на наградата за неговата поетска збирка „Дни, години“.  Жири комисијата во состав: Веле Смилевски (претседател), Милован Стефановски, […]

Вести Македонија Ударни вести

СВП објави конкурс за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2023 година

  Националната установа Манифестација „Струшки вечери на поезијата“ го објави конкурсот за доделување на наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга меѓу две фестивалски изданија објавена на македонски јазик во периодот од 1 јуни 2022 година до 31 мај 2023 година. На конкурсот, кој ќе трае до 25 јули, како што е наведено, може да […]

Алтернатива Настани Ударни вести

ЗОО Парк во средното училиште „Браќа Миладиновци“ Скопје

  Средното земјоделско-ветеринарно училиште „Браќа Миладиновци“ во Скопје денеска ќе ја отвори за посетители својата мини зоолшка градина – ЗОО Парк и систем за аквапоника. Во ЗОО Паркот има триесетина домашни и други видови животни: лами, носести мечиња, пони коњчиња, елени, срни, како и многу птици. За животните од ЗОО Паркот се грижат учениците кои […]