Вести Македонија Ударни вести

Продолжува чистењето на линданот од ОХИС: 250 тони отпад се спакувани и чекаат извоз

  По пауза од еден месец, оваа седмица ќе продолжи ископувањето на линдан од малата депонија на ОХИС. Во првиот дел од проектот за чистење на ова историско жариште од некогашната хемиска фабрика, коешто го финансираше УНИДО, исчистени беа над 600 тони отпад, од кои над 470 тони од опасната хемикалија и 126 тони контаминирана земја. Во […]

Вести Македонија Ударни вести

Опасниот линдан од малата депонија од ОХИС заминува од нашата државата

  Денес започнува транспортот на опасниот историски отпад од малата депонија од пораншниот индустриски гигант Охис.     Имено по добиеното одобрение од солунското пристаниште за прием на првата испорака на отпадот, на 23.06.2022г започна утоварот на бурињата со чист HCH во контејнери кои беа соодветно запечатени и обележани според меѓународната регулатива за прекуграничен транспорт […]

Вести Македонија Ударни вести

МЖСП И UNOPS го заокружија процесот за расчистување на малата депонија со линдан во ОХИС

  По одобрувањето на Планот за ремедијација на локацијата во ОХИС АД, министерот Нуредини и претставниците на Проектната канцеларија при МЖСПП, остварија средба со Михела Телатин директорка и Венелин Ранглов, советник за подршка во управување со проекти на Канцеларијата за проектни услуги на Обединетите Нации (UNOPS). На средбата се разговараше за динамиката на реализација на […]