Алтернатива Настани

Изложба “Документот што недостига: За методологијата (текст, глас и тело)“ со Христина Иваноска

      Во недела 6 ноември, во Музејот на РС Македонија од 11 до 13 часот, публиката ќе има можност да ја посети изложбата на уметницата Христина Иваноска со наслов „Документот што недостига: За методологијата (текст, глас и тело)“. Прошетката низ изложбата е во рамки на „Маалски фестивал“ кој го организира КСП Центар Јадро […]

Алтернатива Настани

“Керамикум во мермер” на Емил Солески во Музеј на РС Македонија

  Мултимедијален проект на Емил Солески “Керамикум во мермер” ќе се одржи на 15. октомври, во кино салата на Музеј на Република Северна Македонија во 12:30 часот. Ќе имате можност да присуствувате на народен напев – тамбура, во изведба на Марко Солески, потоа проекција на филмот “Желбеници” како и прошетка низ поставката Неолитско село – Желбеници.

Алтернатива Вести Македонија Настани

Музеј на РС Македонија: “Женска градска облека од османлискиот период во Македонија”

  Каталогот “Женска градска облека од османлискиот период во Македонија” е издаден за истоимената изложба одржана во 2017 година, чиј автор е Горан Костадинов.         Во каталогот е прикажан дел од градската женска облека која се носела во македонските градови во втората половина на 19 век и почетокот на 20 век, кога […]