Вести Македонија Ударни вести

Формирана е комисија за стручен надзор во врска со случајот со родилката

  По извршениот вонреден инспекциски надзор на ДСЗИ, денес на барање на министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити формирана е комисија за стручен надзор во врска со случајот со родилката Б.М од Скопје.   Комисијата за стручен надзор, составена од двајца гинеколози, психијатар, клинички психолог и претставник од МЗ има задача да изврши надозр над […]

Вести Македонија Ударни вести

При вонреден инспекциски надзор констатирани се недоследности со родилката од Битола

  Државниот санитарен и здравствен инспектортат на ден  11.04.2023г., изврши вонреден инспекциски  надзор во ЈЗУ КБ „д-р Трифун Пановски „ – Битола, во врска со лекувањето и третманот на родилката В.К, после кое дошло до смрт кај нејзиното новороднче. Од увидот во медицинската евиденција и документација која се води во пишана и во електронска форма, […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Почина 26 годишна родилка, со тешка здравствена состојба и неконторолирана бременост

  Министерството за здравство со жалење инормира дека синоќа на ЈЗУ СБГА “Мајка Тереза” – Чаир, почина родилка на 26 години, на која со царски рез и беше извадено машко бебе.   Пациентката, прворотка која била во 36 седмица од бременоста, во болница била донесена во многу тешка здравствена состојба, со висок крвен притисок и […]