Вести Свет Топ теми Ударни вести

УНХЦР: Бројот на принудно раселени лица во светот надмина 100 милиони

  Повеќе од 100 милиони луѓе во светот биле приморани да ги напуштат своите домови, бегајќи од воени конфликти, насилство, прогон и поради кршење на човековите права. Ова денеска го соопшти високиот комесар на Агенцијата за бегалци при Обединетите нации (УНХЦР). За првпат во историјата е надмината границата од 100 милиони раселени лица низ светот. […]

Вести Македонија Ударни вести

Донација на компјутери од Претставништвото на УНХЦР за потребите на МВР

  Денеска во просториите на Министерството за внатрешни работи од Претставништвото на УНХЦР, Високиот комесаријат за бегалци при ОН, беше  извршено предавање на донација на компјутери, што се состои од 46 компјутери (41 персонален компјутер и 5 лаптоп-компјутери), за потребите на Граничната полиција, во вредност од 2,5 милиони денари. На церемонијата на примопредавање на донацијата […]

Вести Свет Топ теми Ударни вести

ОН: Во Европа се развива најбрзо растечка бегалска криза од Втората светска војна

  Бројот на бегалци кои бегаат од војната во Украина наскоро би можел да се зголеми на над 1,5 милиони лица, соопшти агенцијата за бегалци на ОН УНХЦР, додавајќи дека тоа е најбрзо растечката бегалска криза во Европа од Втората светска војна. -Ова е најбрзо растечката бегалска криза што сме ја виделе во Европа од […]