Вести Македонија Ударни вести

Предлог-законот за геодетска дејност е спротивен на eвропските пракси и е погубен за секторот

  Претседателот на Комората на геодети м-р Никола Рибароски одржа работен состанок со претседателката на Комората на овластени архитекти и овластени инженери, м-р Кристинка Радевски , професорите од Градежниот факултет-Скопје, проф. д-р Лазо Димов, проф.д-р Ванчо Ѓорѓиев и проф. д-р Златко Србиноски и членовите на работната група на Комората за новите закони на кој се […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Геодетска комора: Директорот на АКН да го исполни јавното ветување за одржување на состанок

  За унапредување на геодетската дејност и статусот на геодетските друштва  неопходно е да се воспостави соработка со Агенцијата за катастар на недвижности (АКН) и заеднички да креираме решенија за многу отворени прашања од областа на геодезијата кои ги доведуваат на раб на опстанок деловните субјекти од овој сектор, истакнува Комората на геодетски друштва за […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Законските измени во геодетска дејност да се носат во инклузивен и транспарентен процес

  Законски решенија кои ќе бидат применливи во пракса и кои ќе креираат правна рамка за надминување на предизвиците и создавање на окружување за фер натпревар за сите економските оператори може да се донесат единствено во инклузивен и транспарентен процес, апелира Комората на трговски друштва за геодетски работи. Во таа насока го поздравуваме почетокот на […]