Алтернатива Настани

Импресивен настап на Битолскиот театар во Тирана

  Импресивен беше вчерашниот настап на Битолскиот театар во Тирана, фантастичен. Публиката аплаудираше цели 15 минути стоејќи и поклонувајки се пред нашите извонредни глумци и режисерот Qendrim Rijani.   Вчеравечер на покана и во организација на македонскиот Културно информативен центар во Тирана, гостуваше Битолскиот театар со претставата “Артуро Уи” во режија на Qendrim Rijani.   […]

Алтернатива Настани

“Денови на македонска култура” во Корча за паметење

  Амбасадата на Република Северна Македонија и македонскиот Културно информативен центар во Тирана, организираа “Денови на македонска култура”. На 27, 28 и 29 октомври во градот Корча, Република Албанија се случи настан за паметење.           Најпрво, 27 октомври на универзитетот Фан Ноли имаше часови по македонски јазик. Интенцијата е овој настан […]

Алтернатива Настани

Признание за Ориѓански од Градот Тирана

  Вчера, градот Тирана и директорот на “Albania guitar festival” на нашиот културно информативен центар, на директорот Златко Ориѓански му доделија признание за неговата работа во овој град, промовирање и запознавање на градот Тирана и продлабочување на пријателските односи меѓу нашите две пријателски земји. “Ова признание обично се добива кога ќе направиш нешто добро за […]

Алтернатива Вести Македонија Музика и Филм Настани

Влатко Стефановски за првпат со концерт во Тирана

  СВЕТСКО, а НАШЕ!  Виртуозниот гитарист и автор, Влатко Стефановски, вчера за првпат одржа концерт во Тирана.     Овој настан е во организација на Македонскиот културен Центар во Тирана, под водство на директорот Златко Ориѓански, кој заедно со Денис Бижга, директорот на “Albania guitar festival” овозможија прекрасната и уникатна музика на Влатко Стефановски да […]