Вести Македонија Ударни вести

Објавени се конкурсите за доделување на ученички стипендии за учебната 2022-2023

  Министерството за образование и наука информира дека денеска се објавени конкурсите за доделување на средношколски стипендии за учебната 2022-2023 година и можат да се погледнат на следниот линк. Во секој од конкурсите се наведени условите, критериумите, потребните документи и роковите за аплицирање со цел остварување на правото на користење на соодветната стипендија.  Постапката за аплицирање […]

Вести Македонија Ударни вести

Утврдени бројот на стипендистите и висината на стипендиите за средношколци во висина од 3.500 денари

  Владата донесе Одлука за утврдување на бројот на стипендистите и висината на стипендиите за ученици запишани во средните училишта во Република Северна Македонија. за учебната 2022/2023 година, со којашто се утврдени бројот на стипендистите и висината на стипендиите за ученици запишани во средното образование. Стипендии во износ од 3.500 денари месечно се предвидени за: […]

Вести Македонија

Општина Чаир додели 20 стипендии за студии во дефицитарни насоки на Универзитетот „Мајка Тереза“

  Во пресрет на почетокот на вториот рок за упис во Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, градоначалникот на Чаир Висар Ганиу заедно со ректорот на овој академски храм, проф.д-р Изет Зеќири потпишаа Договор, со кој Општина Чаир доделува 20 стипендии за студенти кои на овој универзитет ќе студираат на дефицитарните насоки: Мегатроника, Индустриски менаџмент и Електроенергетика. Ганиу изјави дека […]

Вести Македонија

Општина Карпош со стипендии за талентирани ученици и спортисти

  За да ги мотивира основците од десетте училишта на своја територија, општина Карпош распиша јавен оглас за доделување на стипендии за талентирани ученици –спортисти, кои учат во осмо и деветто одделение. Висината на стипендијата ќе изнесува 2.500 и 3.000 денари месечно, за четири месеци во текот на учебната година. Заинтересираните кандидати, кои аплицираат за […]

Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје објави јавен повик за доделување стипендии на спортисти – средношколци

  Град Скопје, денеска објави јавен повик со кој продолжува со поддршката за развој и унапредување на младинскиот и средноучилишниот спорт со стипендирање на спортисти – средношколци кои се жители на Скопје и учат во средните училишта на подрачјето на град Скопје.   Со цел да се зголеми мотивираноста кај младите спортисти – средношколци да […]

Вести Македонија

Општина Карпош стипендира талентирани ученици и спортисти

    За да ги мотивира основците од десетте училишта на своја територија, општина Карпош распиша јавен оглас за доделување на стипендии за талентирани ученици –спортисти, кои учат во осмо и деветто одделение. Висината на стипендијата ќе изнесува 2.500 и 3.000 денари месечно, за четири месеци во текот на учебната година. Заинтересираните кандидати, кон апликацијата […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Центар додели 81 стипендија на ученици за учебната 2021/2022 година

  Со пораки за понатамошни успеси и достигнувања во областите на спортот, науката и културата, градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, ги додели стипендиите на талентираните ученици од општинските основни училишта.     Герасимовски додели вкупно 81 стипендија во висина од 2500, односно 3000 денари, средства обезбедени од општинскиот буџет, кои учениците ќе ги користат […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Фондацијата „ТРАЈЧЕ МУКАЕТОВ“ додели 40 нови стипендии за учебната 2021/2022

  Фондацијата „Трајче Мукаетов“ четиринаесетта година по ред доделува стипендии за студенти на Фармацевтскиот и на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Во согласност со објавениот јавен конкурс, изборот на стипендистите за учебната 2021/2022 година е усвоен од Управниот одбор на Фондацијата, по предложената прелиминарна листа од комисиите за распределба на […]

Вести Македонија Ударни вести

Герасимовски додели 8 стипендии на деца од семејства со висок социјален ризик

  Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски на 8 деца од семејства со социјален ризик од општинските основни училишта, им додели стипендии за учебната 2021/2022 година.     Овие стипендии Општина Центар ги доделува секоја година и со нив, им се олеснува процесот на основно образование на учениците на кои овие средства им се најпотребни, […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН објавиконкурс за стипендии за докторски студии во државата

  Од академската 2021-2022 година Министерството за образование и наука за првпат воведува стипендии за докторски студии во државата, со што се излегува во пресрет на потребите и барањата за економско олеснување на оние кои одлучуваат да продолжат на трет циклус на студии на домашните високообразовни установи. Конкурсот е веќе објавен и може да се […]