Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Стратегии за подобар пристап на граѓаните до здравствените услуги

  На третиот национален форум за здравство „Здравствена правичност, кохезија и отпорност во Северна Македонија: кон трансформација на здравствениот систем“,…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Министерот Сали во посета на Регионалната канцеларија на СЗО за Европа

  Министерот за здравство на Република Северна Македонија,  СЗ, ја оствари првата официјална посета на Регионалната канцеларија на Светската здравствена…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Министерот за здравство Сали учествува на 75-та Асамблеја на СЗО во Женева

  Министерот за здравство, д-р Беким Сали учествува на 75-та Асамблеја на Светската здравствена организација во Женева, Швајцарија.    …

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

МЗ, УНИЦЕФ и СЗО со заеднички апел – да се делува за да се спречи зараза со морбили

  Министерот за здравство, Беким Сали, на денешната заедичка прес-конференција со со претставничката на УНИЦЕФ, Патриција ДиЏовани и стручното техничко…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Состанок на министерот за здравство и регионалниот директор на СЗО за Европа

  Министерот за здравство, Беким Сали, денеска одржа состанок со регионалниот директор на Светската здравствена организација за Европа, д-р Ханс…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

СЗО: Дали луѓето можат да си дозволат да платат за здравствена заштита?

  Овој извештај претставува прва сеопфатна анализа на финансиската заштита во здравствениот систем во Северна Македонија. Го опфаќа периодот од…

Повеќе
Categories: Вести, Свет, Ударни вести

СЗО ја одобри индиската вакцина KOVAXIN против коронавирус

  Светската здравствена организација ја одобри за итна употреба индиската вакцина Covaxin (Коваксин) против коронавирусот. Лекот го разви индиската компанија…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Топ теми, Ударни вести

МЗ: Сите вакцини се ефикасни и штитат од тешка форма на делта сојот

  Министерството за здравство реагира на дел од објавите и пренесени ставови во медиумите дека кинеската вакцина „Синовак“ „не штити…

Повеќе
Categories: Вести, Изјави, Македонија, Топ теми, Ударни вести

Петличковски: Сите вакцини гарантираат 100% заштита од смртен исход и тежок тек на болеста

  “Сигурен 100% ефикасен третман се уште немаме, но имаме некои јасни ставови за тоа дека вакцинацијата е најдобриот пристап…

Повеќе