Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив со изложба за браќата Манаки во Нови Сад

  Во Архивот на Војводина, во Нови Сад е отворена изложбата “140 години од раѓањето на Милтон Манаки”, што ја подготвија историчари од Државниот архив – одделение Битола.       Со оваа изложба во Нови Сад, град што е европска културна престолнина за 2022 година, се претставува творештвото на браќата Манаки, како први творци […]

Вести Македонија Ударни вести

Д-р Крстески на Конференција на Меѓународниот архивски Совет во Рим

    Меѓународниот архивски совет под мотото “Archives bridging the gap“, во Рим ја одржува 9-тата годишна конференција, на која учествуваат архивисти од целиот свет. На неа се расправа за актуелни прашања поврзани со архивското работење.     Оваа конференција е во организација на Меѓународниот архивски совет и на Генералната дирекција на архивите на Република […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Договорени нови заеднички истражувачки проекти на македонскиот и албанскиот Архив

  Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески и неговиот заменик, проф. д-р Музафер Бислими во Тирана остварија официјална средба со директорот на Генералната дирекција на архивите на Албанија, проф. д-р Ардит Бидо.         Во разговорот, меѓу другото, беа договорени нови заеднички истражувачки проекти, како и вклучување на албанските Архиви во нашите […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Изложба за животот и делото на Гоце Делчев во Музејот на македонската борба

  Денеска, во 12:00 часот во НУ Музеј на македонската борба, на свечен настан ќе биде отворена изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)“ што ја подготви Државниот архив, а под покровителство на Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски. Изложбата ги прикажува дејствувањето и улогата на Гоце Делчев како организатор […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив – Прилеп денеска одбележува 66 години од своето постоење

  Државниот архив – Одделение Прилеп денеска, 27 декември, одбележува 66 години од своето постоење.      “Ова е ден кога се направија првите значајни чекори во однос на документирањето на нашето минато, на нашата историја и култура. Со создавањето на Архивот во Прилеп, всушност, започна и институционалното создавање на трезорот со историски документи и […]

Вести Македонија Ударни вести

Крстески: Потпишан е Договор за соработка со архивите на Италија

  Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески и генералната директорка на Генералниот директорат на архивите на Италија, д-р Ана Мариа Буѕи, во Рим потпишаа четиригодишен Договор за соработка меѓу овие две институции.         Со Договорот, кој се темели врз Меѓународниот етички кодекс на архивистите, усвоен во Пекинг во 1996 година од […]

Вести Македонија Ударни вести

Крстески – Терзиќ: Договор за интензивирање на процесот на сукцесија на архивските документи

  Делегација на Државниот архив, предводена од директорот д-р Емил Крстески, вчера и денеска престојуваше во Белград, каде што оствари официјални одвоени средби со директорите на Архивот на Југославија и на Архивот на Србија, д-р Милан Терзиќ и д-р Мирослав Перишиќ.     Крстески и Терзиќ постигнаа договор за поинтензивна соработка при преземањето на архивските […]

Вести Македонија Ударни вести

Крстески – Перишиќ: Договор за интензивирање на процесот на сукцесија на архивските документи

  Делегација на Државниот архив, предводена од директорот д-р Емил Крстески, вчера и денеска престојуваше во Белград, каде што оствари официјални одвоени средби со директорите на Архивот на Југославија и на Архивот на Србија, д-р Милан Терзиќ и д-р Мирослав Перишиќ.         Крстески и Терзиќ постигнаа договор за поинтензивна соработка при преземањето […]

Вести Македонија Ударни вести

Д-р Емил Крстески: „Меѓународниот ден на Архивите го потенцира значењето на архивската професија во современото општество

  Денес архивите и архивистите низ светот го прославуваат 9 јуни Меѓународниот ден на архивите, чие одбележување има цел да ја популаризира архивската дејност и улогата на архивот во општеството. Овој ден има симболично значење, кое е добиено со формирањето на Меѓународниот архивски совет (International Council on Archives – ICA), меѓународна невладина организација чија основна […]

Вести Македонија Ударни вести

Денес се одбележува Меѓународниот ден на архивите

  На 9 јуни низ целиот свет се одбележува Меѓународниот ден на архивите. На овој ден архивистите од целиот свет се обединети во прославувањето на значењето и достигнувањата во својата професија.     Преку одбележувањето на овој ден, треба да се подигне свеста на пошироката јавност за важноста на документираното наследство на човештвото. Архивите и […]