Вести Македонија Ударни вести

Зголемен бројот на македонски војници во НАТО операцијата „КФОР“ во Косово

  Владата на 194. седница донесе одлука за изменување на одлуката за испраќање на припадници на Армијата на РС Македонија за учество во НАТО операцијата „КФОР“ во Република Косово. Со одлуката е предвидено зголемување на учеството на припадниците на Армијата на РС Македонија во операцијата „КФОР“ во Република Косово со дополнително испраќање на еден вод […]

Вести Македонија Ударни вести

РС Македонија испраќа 100 припадници на Армијата во хуманитарна операција во Словенија

  Владата на 177 седница донесе одлука за испраќање на припадници на Армијата на РС Македонија за учество во хуманитарна операција во Република Словенија. Согласно одлуката, се испраќаат 100 (сто) припадници на Армијата, кои ќе помогнат во санирањето на последиците од поплавите кои ја погодија Република Словенија, а согласно барањето проследено од страна на NATO […]

Алтернатива Настани

Размена на методи за прва психолошка помош на Црвениот крст и ВМЦ при армијата

  Психолозите и лицата обучени за психо-социјална поддршка од Центарот за ментално здравје и психо-социјална поддршка при Црвениот крст на РСМ и психолозите од Воено Медицински Центар при Армијата на РСМ остварија заедничка соработка со реализација на две средби за размена на искуства.   Првата средба се оддржа на 14.06.2023 во Центарот за ментално здравје […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Дополнителни 31 милион долари од САД за опремување и модернизација на Армијата

  Со нови 31 милион долари финансиска поддршка, Соединетите Американски Држави продолжуваат да го поддржуваат процесот на модернизација и опремување на Армијата согласно највисоките стандарди на Алијансата. Овој финансиски пакет следи по минатогодишната поддршка за модернизација и опремување во вредност од 106 милиони долари, што е доказ за силните одбранбени врски помеѓу Северна Македонија и […]

Вести Македонија Ударни вести

Почесна артилериска стрелба по повод Денот на Армијата во 19 часот

  Единица на артилерискиот баталјон на Армијата вечер во 19 часот во касарната ,,Илинден” во Скопје ќе изврши почесна артилериска стрелба со истрелување на 10 плотуни од шест артилериски орудија. Два часа претходно, во периодот од 17 до 18 часот ќе биде извршена и пробна артилериска стрелба со по еден истрел од шест артилериски орудија. […]

Вести Македонија Ударни вести

САД со грант од 40 милиони долари за поддршка на Армијата

  Модернизацијата на Армијата е круцијална и е на вистинскиот пат, а посветеноста на двете Армии за организирање на заеднички вежби и обуки кои се најдобриот начин да достигнеме целосна интероперабилност и континуирана подготвеност ќе се интензивира уште повеќе, беше речено на сесијата наменета за одбраната, во рамките на стратешкиот дијалог помеѓу Северна Македонија и […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Филипче: Благодарност до претставниците на Армијата кои се силна поддршка на здравствените работници

  “Поддршката од Армијата и Министерството за одбрана е многу важна во битката со пандемијата. Благодарност до сите претставници на Армијата кои се силна поддршка на здравствените работници. Како никогаш порано мобилизирани се сите капацитети и ресурси во државата за да одговориме на предизивикот. Заедно ќе ја надминеме и оваа криза” – изјави министерот за […]