Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

Премиерот да се воздржи од искажување лични ставови за медиумите

  Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги остро реагира на етикетирањето на уредувачката политика на одредени медиуми од страна на премиерот Димитар Ковачевски и потенцира дека носителите на јавни функции треба да се воздржат од искажување лични, субјективни ставови со кои се поткопува слободата на медиумите. Носителите на јавни функции треба да бидат свесни […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Непрофесионален е односот на ген.секретар на Град Скопје Зоран Глигоров кон медиумите

  Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги реагира на непрофесионалниот однос на генералниот секретар на градот Скопје Зоран Глигоров, кој за време на прес конференција одби да даде одговори на новинарски прашања со образложение дека имал други обврски. Претставниците на институциите треба да вложат максимални напори да им обезбедат информации на медиумските работници, особено […]

Вести Македонија Став Ударни вести

АВМУ го осудува повикувањето на новинарката Делевска од страна на МВР

  Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го осудува повикувањето на новинарката на „Сакам да кажам“ на службен полициски разговор поради објавен текст и истакнува дека ваквите дејствија ја загрозуваат слободата на медиумите. Апсолутно е неприфатливо да се повикуваат новинари на информативни разговори за објавени написи од јавен интерес, бидејќи можат да бидат протолкувани […]

Вести Македонија Став

АВМУ: Правото на слобода на изразување е уставно загарантирано право

  По Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), и Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) реагира на Предлог-Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, кој се наоѓа во прва фаза на читање во Собранието на РСМ. “Во врска со Предлог-Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета кој е во прва фаза […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ЗНМ: Директорот на АВМУ непрофесионално етикетира медиуми

  Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), во изминатите неколку недели внимателно ја следеше работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) во делот на постапување против радиодифузерите за евентуални прекршувања на правилата предвидени во Изборниот законик. На барање, пак на дел од медиумите против кои беа поведени постапки за прекршување на изборен […]

Вести Изјави Македонија

АВМУ:Владата ги надминува своите надлежности

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) порачува дека Владата  не ги почитува препораките на Брисел за независноста на регулаторот за медиуми како реакција на вчерашната одлука на Владата, да даде негативно мислење за Регулаторната стратегија за развој на аудио и аудиовизуелната дејност за периодот од 2019 до 2023 година и да побара нејзино […]

Вести Македонија Ударни вести

АВМУ: Има телевизии кои не го спроведуваат новинарскиот принцип за известување на ЛИ 2017

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го објави најновиот извештај од мониторингот на медиумското известување, кој го опфаќа периодот пред почетокот на изборната кампања, односно 16 до 24 септември 2017 година. Во него се забележува дека некои телевизии не го спроведувале новинарскиот принцип за известување, туку се однесувале навивачки. Во извештајот на АВМУ првин […]