Вести Колумна Став Текстови

ВМРО ќе и стави вето на Македонија!? – Мерсел БИЉАЛИ

  Со вакво водство на ВМРО, не само што над Македонија нема да се раѓа ново сонце, туку трајно ќе имаме црни облаци, пороен дожд, град и поплави. Можно e да исчезне и ова сонце што го имаме! Војната меѓу Русија и Украина влегува во критична фаза. Западните земји сега се спремни таму да пратат […]

Вести Колумна Македонија Текстови Ударни вести

ФАТАЛНА ГРЕШКА! – Мерсел БИЉАЛИ

  “Државниците се исто како и хирурзите, оти секоја нивна грешка лесно може да стане фатална”, – вели еден светски државник. Странците ги симнаa ракавиците! „Премногу граѓани чувствуваат дека не можат да напредуваат во оваа земја. Тие длабоко чувствуваат дека не живеат во систем со којшто владее принципот на еднаквост и правичност. Овој нееднаков систем […]

Вести Став Ударни вести

СОВРЕМЕНАТА МАКЕДОНСКА ИНВОЛУЦИЈА – Александар ЛИТОВСКИ

  Македонската државничка и политичка мисла и пракса го достигнаа својот национален врв за време на Колишевски, односно помеѓу меѓу четириесет и петтата и осумдесет и деветтата година. Дури, и во услови на ограничен државен суверенитет во авнојска Југославија, што, попатно кажано, беше нормално ограничување за една федеративна и повеќенационална држава каква што беше државата […]

Вести Македонија Свет Став Ударни вести

Дали во 2023 ЕУ повеќе ќе се ангажира за земјите од Западен Балкан? – Висар Џамбази

  Едно големо отворено прашање кое се однесува на политиката за проширување на ЕУ и понатаму е Косово. Кандидатскиот статус за ЕУ за Босна и Херцеговина го остава Косово како последна земја од регионот која нема јасен пат кон ЕУ, пишува  Висар Џамбази за Республика Историски гледано, политиката за проширување на ЕУ има свои подеми […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

ПАТРИОТИЗАМ ИЛИ РАЗМАКЕДОНЧУВАЊЕ? – Александар ЛИТОВСКИ

  Патриотизмот е чувство на длабока приврзаност кон Татковината, кон сопствената Држава и кон сопствениот народ. Тоа е чувство на гордост дека се припаѓа на една земја чија историја е преполна со бесмртни дела од нејзините доблесни ќерки и синови и чувство на спокојна самоувереност дека земјата и нејзините луѓе имаат самоопределувачка и среќна иднина. […]

Aлександар Литовски
Вести Колумна Македонија Текстови

Воени тапани пред планетарна катастрофа – Александар ЛИТОВСКИ

  Воената збрка е веќе тука околу нас, со неа треба, сериозно и крајно загрижено, да се смета. Црната маса на професионалци на смртта и воени профитери се има покренато, а тоа, како што слушаме и гледаме, значи колежи и палежи, страдање и смрт. Сето човештво живее во антихумано потрошувачко општество, во траен сплет на […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

ЦЕЛИОТ СИСТЕМ НА РЕМОНТ! – Мерсел БИЉАЛИ

  Силните пораки на американската амбасадорка Анџела Агелер и  на заменик-помошникот државен секретар на САД, Габриел Ескобар, за санкционирање на корумпираните и истите да се оддалечат од функциите – тука наидуваат на големи аплаузи. Оти, тука луѓето веќе се уморни од општество кое наликува на тешко хронично болно, кое го знае лекот ама упорно одбива […]

Aлександар Литовски
Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Македонско национално прашање, а не македонско прашање – Александар ЛИТОВСКИ

  Низ историјата, успехот на големодржавните проекти кон Македонија, зависел од одмакедончувањето на Македонците. Од политичко-дипломатската трансформација на македонското национално прашање во македонско прашање. Затоа, ќе најдете низ сите светски архиви, милиони бугарски, српски и грчки докумети, како и документи од нивните западноевропски спонзори, кои зборуваат, анализираат, истражуваат, аргументираат и ламентираат за „македонско прашање“, ама […]

Вести Колумна Став Текстови

CANES BELLI – Александар Литовски

  Ова наше милитантно време, во кое убијците, крстоносците, блудните и перверзни политичари, бандитите, пиратите и професионалците на смртта, се главните и славни ликови, ни нуди на показ болни слики, налуничави политички концепти, безвредна и површна кич-култура, ѕвекот на оружје, расчеречени глави и контролирани умови. Секојдневие ни станале кражбите, кривоклетствата, измамите, насилствта, грабежите…, и таквите […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Лек против контаминирана свест! – Мерсел БИЉАЛИ

  Хуман млад свештеник грижливо собирал милостина по околните села за да им помогне на сиромашните, децата без родители, изнемоштени стари луѓе и болните. Го правел тоа со чиста душа и без никаква корист. Се заблагодарувал со зборовите: „Да го имате тоа што го заслужувате“. Во вечерните часови, собраната милостина ја делел во одвоени пликоа. […]