Алтернатива Настани

НА ЧИЈА СТРАНА СИ? За неврзаната деколонијална констелација во МОБ

  Меѓународна групна изложба и јавна програма НА ЧИЈА СТРАНА СИ? : За неврзаната деколонијална констелација  Отворање на изложбата – 24 ноември 2022 година / 20 часот / Фоаје на Македонска опера и балет, Скопје    Кураторки: Бојана Пишкур и Ивана Васева Отворено секој ден од 10-18 часот до 16 декември. Јавна програма – 25 ноември […]

Алтернатива Настани Ударни вести

Во МОБ ќе се одржи 20. издание на OFFest

  Дваесеттото издание на OFFest ќе се одржи во МОБ, од 9 до 13 ноември во Скопје. Планираната програма е свежа, разновидна и возбудлива, една од најинтересните во скорешната историја на фестивалот.     Сеќавањата на делото на големата португалска пејачка легенда Amália Rodrigues (1920-1999) ќе бидат освежени со настапот на извонредното дуо LINA_RAÜL REFREE […]

Алтернатива Настани

МОБ: КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА – П. Маскањи

  Македонска опера и балет, Пјетро Маскaњи – КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА (концертна изведба), 12.февруари, 20.00 часот.   Диригент: Иван Еминовиќ Режисер: Џандоменико Вакари (Италија) Асс. режисер: Љупка Јакимовска, Трајко Јордановски Сценограф: Зоран Николовски Костимограф: Елена Дончева Концерт-мајстор: Верица Ламбевска Асс. Диригент: Катерина Стојковска Хор-мајстор: Ѓургица Дашиќ, Јасмина Ѓорѓеска Корепетитори: Елена Сиљановска, Јанинка Невчева, Андреја Наунов НАСТАПУВААТ: […]

Алтернатива Настани

Отворена културната манифестација „Скопско лето 2017“

Меѓународната културна манифестација „Скопско лето“ беше отворена синоќа со настапот на Омер Фарук Текбилек во Македонската опера и балет. Отворањето на Скопско лето 2017,  го означија уште два културени настани на улица Македонија, се одржа концертот „Летни ноти“ на Градскиот дувачки оркестар под диригентската палка на Хусеин Еминовиќ и беше поставена инсталација нa “Think reedom– […]