Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Стапи на сила одлуката за намалување на цените на млечните производи и тестенините

  Согласно со одлуките на Владата, од денеска ќе бидат замрзнати цените на тестенитете (макароните и шпагетите), кои во маркетите ќе бидат пониски за 15% и на млечните производи (кравјо млеко 2,8 проценти, 3,2 проценти, 3,5 проценти, јогурт, кисело млеко, павлака, кравјо и мешано бело сирење и кравји кашкавал) кои пак бидат пониски за 10%.  […]

Вести Изјави Македонија Топ теми

Се замрзнуваат цените на тестенините и млечните продукти

  Претседателот на Владата Димитар Ковачевски, денеска, заедно со министерот за економија, Крешник Бектеши, одржаа прес-конференција, на која што ги соопштија најновите владини одлуки во врска со замрзнување и намалување на цените на тестенините и млечните производи.     „Се замрзнува, односно намалува цената на тестенините, кое намалување се предлага да биде за 15%, на […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд ќе одлучува за Одлука на Општина Куманово за градење на згради надвор од центарот

  На денешната 9. седница Уставниот суд покрај предметите предвидени за дискусија на дневен ред, Судот треба да одлучува и по предлог-одлуката за предметот У.бр. 82/2022. Станува збор за Одлука на општина Куманово, со којашто се овозможува да се градат станбени згради надвор од централното градско подрачје, односно: „Одлука за спроведување и планирање на површини […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Обврска за производители на леб да го произведуваат и ставаат во промет белиот и полубелиот леб, а трговците да го продаваат

  Владата, на синоќешната седница, донесе Одлука за определување обврска на трговците да прибавуваат и продаваат определени видови и количества на одделни стоки на потрошувачите, според определен редослед, базирана на законски основи. Со одлуката, се определува обврска на трговците кои претставуваат правни и физички лица, кои се регистрирани за вршење на трговска дејност во соодветен […]

Вести Македонија Ударни вести

Замрзнување на маржите за основните производи до 30 април

  На вчерашната 115 седница на Владата, донесена е одлука за замрзнување на маржите при продажбата на одредени производи, која ќе да важи до 30 април, 2023 година. Опфатот на мерката, како и досега, продолжува да се однесува на: белиот леб, белиот шеќер и сончогледово масло за јадење (без ладно цедено масло), со 5% трговска […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата иницира постапка за одземање на државјанството на Александр Онишченко

  Владата ја информира јавноста дека согласно членот 14 од Законот за државјанство на Република Северна Македонија, побара да се започнат активности за поништување на решението за прием во државјанство на Северна Македонија за лицето Александр Онишченко. Владата го иницираше барањето за одземање на државјанство на Онишченко, по одржаната владина седница на којашто Агенцијата за […]

Вести Македонија Ударни вести

Уставниот суд поведе постапка за Одлука со која е донесен ДУП на општина Центар во 2014 година

  Уставниот суд на денешната седница одлучи да поведе постапка за Одлуката за донесување на ДУП од Советот на општина Центар од 18 јули 2014-та година, соопштија од судот. Основната причина поради којашто Судот се одлучи за поведување на постапка е дека оспорената Одлука не била донесена со потребно мнозинство, согласно Законот за локална самоуправа. […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ограничени маржи и за млечни производи

  Владата на 87-та седница донесе Одлука за дополнување на одлуката за посебни услови за трговијата на одделни стоки. Со оваа одлука, на предлог на Министерството за економија, се замрзнува маржата и за млечните производи: урда, крајво бело сирење и мешано бело сирење, кашкавал, кисело млеко и павлака и јогурт, за коишто се ограничува највисока […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Донесена Одлука за одредување најмногу до 10% маржа за вршење трговија на струја

  На денешната 80-та седница, Владата донесе Одлука за посебни услови за трговија на одделна стока, според која се определува највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата на пазарот со електрична енергија. Највисоката трговска маржа на електричната енергија за сите трговски друштва и трговци поединци кои вршат трговија на пазарот со електрична енергија, на […]

Вести Македонија Ударни вести

Предложени поедноставени процедури за поставување фотонапонски централи

  Членовите на Владата на Република Северна Македонија денеска во рамки на редовната 75-та седница, на која согласно своите надлежности разгледа повеќе точки од својата програма за работа и од интерес на граѓаните, откако го разгледаа и усвоија, Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за градење, кој ќе биде доставен во собраниска процедура по […]