Вести Македонија Ударни вести

Пожарот во тетовско Фалише сè уште е активен

    Според пријавата за пожар во ЦУК, преку Единствениот број за итни повици 112 гори во фабриката за бои и лакови “Еуроком”. Пожарникарите од ТППЕ Тетово веднаш излегоа на терен.         Од Ангелов е координирана помош од пожарникарите од Скопје, Гостивар, Велес и Куманово. Побарана е и помош од гостиварски приватни […]

Вести Македонија Ударни вести

Изречени санкции при контрола на отпади во Карпош

  Вчера, на 1 јуни, од полициски службеници Единицата за економски и компјутерски криминал и полициски службеници од СВР Скопје, во соработка со инспектори од Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) и Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС), извршена е акциска контрола на шест правни лица – отпади на подрачјето на Карпош во Скопје. Во рамки на […]

Вести Македонија Ударни вести

Акција на ДИЖС за откривање загадувачи на канали за наводнување во Кочани

  По пријавување за загадување на водите во Кочанско, спроведен е надзор на посочените локации на западниот и источниот дел на градот.   Во западната зона немаше основ за постапување на инспектор бидејќи белата течност што била забележана покрај патот потекнува од излевање на шахта на колекторот поради обилните дождови.         Дезинформација […]

Вести Македонија Ударни вести

Инспекторатот изрече казни за нелегални отпади во Струмица и Куманово

  Физички лица, кои во Струмица и Куманово без дозвола собирале отпаден метал од електрична опрема, електронска опрема и автомобилски школки на сопствено земјиште – се парично казнети и задолжени да ги расчистат локациите, соопштија од Државниот инспекторат за животна средина.   Во Струмица е спроведена опсежна акција на осум локации од страна на државен […]

Вести Македонија Ударни вести

ДИЖС: Како да пријавиш загадување во 2 чекора?

  Отсега граѓаните можат да пријават загадување до Државен инспекторат за животна средина електронски и едноставно, што значително го олеснува процесот на брзо добивање и евидентирање пријави и навремено реагирање од страна на инспекторите.     Пријавувањето е со испраќање порака преку: Facebook страницата на Државен инспекторат за животна средина, Е-адресата prijavi@sei.gov.mk;  Веб-страницата www.sei.gov.mk;  Преку полето […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот инспекторат за животна средина предложи казна од 20.000 евра за „Пејпер Мил“ -Кочани

  Државниот инспекторат за животна средина нема да дозволи фабриката за хартија „Пејпер Мил“ од Кочани да загадува и предложи казна од 20.000 евра, откако не дале резултати промените во процесот и опремата на фабриката.         Државниот инспекторат за животна средина интензивно работи на спречување на загадувањето од Пејпер Мил – Кочани […]

Вести Македонија Ударни вести

Контрола на Државниот инспекторат во кругот на Охис каде се складира опасен и неопасен отпад

  Државниот инспекторат за животна средина продолжува со увидот во индустриските зони, каде што работат по десетици инсталации, за кои е неопходна строга и континуирана контрола.         На 23-ти декември се изврши вонреден инспекциски надзор во кругот на АД “ОХИС” Скопје. Во надлежност на инспекторатот се 6 инсталации, од кои една со […]