Вести Македонија Ударни вести

Државен Архив: Нов импулс во соработката со Турција

  Во официјална посета на Државниот архив денеска беа потпретседателот на Турската агенција за соработка и координација – ТИКА, д-р Махмут Чевик и програмскиот директор на ТИКА во Скопје, Халим Омер Согут кои остварија средба со директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески.           Обострано беше констатирано дека се отвораат нови […]

Вести Македонија Ударни вести

Соработка на Државниот архив со USAID во процесот на дигитализација

  Се отвораат вратите за долгорочна соработка меѓу Државниот архив и американската фондација USAID, во врска со потребите за одржливо спроведувње на процесот на дигитализација на архивските документи и материјали во Државниот архив” – изјави директорот, д-р Емил Крстески по средбата со претставникот на USAID, Бенџамин Ален.         Во разговорите, на кои […]

Вести Македонија Ударни вести

Д-р Крстески на Конференција на Меѓународниот архивски Совет во Рим

    Меѓународниот архивски совет под мотото “Archives bridging the gap“, во Рим ја одржува 9-тата годишна конференција, на која учествуваат архивисти од целиот свет. На неа се расправа за актуелни прашања поврзани со архивското работење.     Оваа конференција е во организација на Меѓународниот архивски совет и на Генералната дирекција на архивите на Република […]

Вести Македонија Ударни вести

Законот за архивско работење по европски терк

  Вицепремиерката во Владата на РСМ, Славица Грковска оствари работен состанок со директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески на кој се разговараше за новиот Закон за архивско работење, кој е во процедура и треба наскоро да се усвои во нашето Собрание.   Обострано е оценето дека е потребно Законот да се дополни со одредби […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив потпиша Протокол за соработка со НУБ ,,Св. Климент Охридски”

  Државниот архив постојано ја развива меѓуинституционалната соработка во научната, образовната и истражувачка дејност.   Во рамките на овој приоритет денеска беше потпишан Протокол за соработка меѓу Државниот архив и НУБ “Св. Климент Охридски” од страна на директорите, д-р Емил Крстески и Јелисалвета Костадинова.         “-Двете институции се обврзаа да реализираат заеднички […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Државниот архив ќе го дигитализира целокупното творештво на браќата Манаки

  Државниот архив, во соработка со “Британската библиотека”, во наредните две години ќе го дигитализира целокупниот материјал и заоставштина на браќата Манаки.           Проектот за соработка со “Бритиш лајбрери” и за дигитализација на целокупното творештво на браќата Манаки, веќе е потпишан од страна на директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески, […]

Вести Македонија Ударни вести

Крстески во Загреб и Љубљана: Сукцесијата на архивските материјали треба да забрза

    Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески на 11 и 12 јули престојуваше во Загреб и во Љубљана, каде што оствари средби со директорот на Хрватскиот државен архив, д-р Динко Чутура и со директорот на Архивот на Словенија, д-р Бојан Цвелфар.           Во разговорите најмногу стана збор за процесот […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Договорени нови заеднички истражувачки проекти на македонскиот и албанскиот Архив

  Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески и неговиот заменик, проф. д-р Музафер Бислими во Тирана остварија официјална средба со директорот на Генералната дирекција на архивите на Албанија, проф. д-р Ардит Бидо.         Во разговорот, меѓу другото, беа договорени нови заеднички истражувачки проекти, како и вклучување на албанските Архиви во нашите […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Заедничка македонско-бугарска Изложба на Архивите: “СТАРИ БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФИИ”

  Државниот архив на РС Македонија и Државната агенција “Архиви” на Република Бугарија заеднички подготвија изложба: “Стари балкански фотографии” на која се прикажани архитектурата, народните носии, обичаите и занаетите од крајот на 19-от и почетокот на 20-от век на балканските простори.             Изложбата, што ќе трае десет дена и која […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив потпиша Протокол за соработка со Конзерваторскиот центар-Скопје

  Во рамките на заложбите на Државниот архив за јакнење на соработката со државни институции на планот на науката, образованието и истражувањето, директорите на Државниот архив и на НУ Конзерваторскиот центар – Скопје, потпишаа Протокол за соработка.         На официјалната средба, директорите, д-р Емил Крстески и Коле Чапкановски разменија мислења и искуства […]