Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Македонски средношколци освоија сребрен и бронзен медал на 29. Балканска олимпијада по информатика

  Македонски средношколци – информатичари на 29. Балканска олимпијада по информатика БОИ 2022 што се одржува од 3 до 8 октомври во Букурешт, Романија, за програмирање се закитија со сребрен и бронзен медал. Сребрениот медал за Македонија го освои Благојче Павлески од Прилеп, додека бронзениот медал го освои Тео Китановски од Скопје. Дополнително, на паралелно […]

Вести Македонија Ударни вести

Средношколците билетите за јавен превоз ќе ги добијат во матичните училишта

  Учениците од прва година средно образование кои ги исполнуваат условите за бесплатен превоз, билетите ќе ги добијат во матичните училишта, информираат од ЈСП. Учениците од повисоките одделенија, во случај да има потреба од нова електронска картичка „Скопска“ (поради изгубена картичка и слично), нова/дупликат можат да обезбедат во било кој центар за персонализација на ЈСП […]

Вести Македонија Ударни вести

Средношколци симулираа владина седница: Да се отстрани политичкото влијание врз образованието

  Праведна држава со нулта толеранција за корупцијата, добро организиран и квалитетен образовен и здравствен систем, социјална држава во која помошта оди на вистинското место се прашањата што учениците од повеќе средни училишта од Валандово, Гевгелија, Велес и Скопје ги отворија во рамки на денешната посета на Владата, што ја организираше заменичката на претседателот на […]

Вести Македонија Ударни вести

Средношколците ќе се возат бесплатно и за време на летниот распуст

  Овој летен распуст околу 23.000 средношколци ќе може да го користат јавниот превоз бесплатно заради посетување дополнителна настава, часови по практична настава, како и за посета на културни, спортски или други активности, денеска одлучи Советот на Град Скопје на 13-та седница.   Изминатите години бесплатниот билет им важеше само за време на учебната година, […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Успех за средношколците на националниот натпревар за Microsoft Office Specialist и Adobe Certified Professional

  Ученици од средните училишта на Град Скопје постигнаа голем успех во финалето на шестиот по ред национален натпревар за Microsoft Office Specialist и Adobe Certified Professional, кое денеска се одржа во IBank концептуалната филијала на Стопанска Банка АД – Скопје. Тие освоија едно прво место, две втори места и едно трето место. Првото место […]

Вести Македонија Ударни вести

Средношколци го посетија Уставниот суд-се подготвуваат за меѓународен натпревар во Романија

  Ученици од меѓународните  училишта НОВА го посетија Уставниот суд и се запознаа со работата и надлежностите на судиите. Посетата беше организирана на барање на учениците поради можност за учење и подготовка за интернационален натпревар во Романија на кој ќе се симулира судење.     Учениците  беа присутни на јавната седница која се одржа вчера […]

Вести Македонија Ударни вести

Објавен Конкурсот за запишување во средно образование за учебната 2022/2023 година

  Министерството за образование и наука денеска го објави Конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2022/2023 година. Во објавениот Конкурс се наведени условите за запишување и критериуми за избор на учениците, потребните документи за запишување, наставните предмети од основното образование кои се предвидени во критериумите за рангирање на успехот на учениците, роковите за […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Повик до средните училишта во натпреварувачка едукативна симулација „Имам став“

  Отворено е пријавувањето за новата сезона на едукативната активност „Имам став!“, организирана од страна на Собранието на Република Северна Македонија, која ќе се одржи виртуелно во текот на месеците март и април.     На активноста може да се пријави секое средно училиште од земјата. Едукативната активност „Имам став!“ претставува симулација на процесот на […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата е отворена за дијалог и изнаоѓање компромисно решение за барањата на средношколците

  Претседателот на Владата Зоран Заев, вчера ги прими претставниците на Сојузот на средношколци, на нивна иницијатива и разговараа за нивните барања за модифицирање на државната матура односно намалување на предметите од четири на два и скратени наставни програми.     Средношколците, како претставници на Сојузот му ги образложија на премиерот Заев своите барања, повикувајќи […]