Вести Македонија Ударни вести

МОН: Да се лоцира одговорноста за пропустот при полагањето на вториот екстерен испит

    Министерството за образование и наука се обрати до Државниот испитен центар како надлежна институција за организирање на државната матура, со цел лоцирање на одговорноста меѓу учесниците во спроведувањето на процесот, по однос на направениот пропуст при полагањето на вториот екстерен испит по англиски јазик. Иако тестот не им бил достапен на учениците пред […]

Вести Македонија Ударни вести

Започна полагањето на државната матура

  Денеска успешно започна полагањето на државната матура во учебната 2022-2023 година. Вкупно 15.620 пријавени ученици го полагаат првиот и задолжителен екстерен испит по мајчин јазик, а следниот ќе се одржи на 10 јуни и најдоцна до 10 јули ќе бидат објавени прелиминарните резултати по кои ќе има можност за приговори. За ова информираше министерот […]

Вести Македонија Ударни вести

Државната матура оваа година ќе се спроведе идентично како и минатата

  Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар се подготвуваат за два важни процеси во областа на образованието кои треба да се спроведат во следниот период. Едниот е полагањето на државната матура за учениците од завршните години во средното образование, додека другиот е учеството на земјата во годинешното ПИСА тестирање.   За оваа […]

Вести Македонија Ударни вести

Средношколците утре полагаат државна матура

  Учениците кои го завршуваат средното образование и се пријавени за државната матура, утре од 10 часот ќе го полагаат првиот екстерен испит – мајчин јазик, кој е задолжителен за сите 15 294 кандидати колку што се пријавени за матурата во оваа учебна година. Според податоците на Државниот испитен центар (ДИЦ), од вкупниот број пријавени, […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН: Државниот матурски одбор го прифати предлогот за државната матура

  Државниот матурски одбор на денешниот онлајн состанок на кој учествуваше и министерката за образование и наука Мила Царовска го прифати предлогот државната матура да се сости од 4 испити (2 екстерни и 2 интерни) и проектна задача. Во наредните денови одборот ќе треба да подготви нова предлог концепција. На состанокот министерката Царовска и претставниците […]

Вести Македонија Ударни вести

Владата е отворена за дијалог и изнаоѓање компромисно решение за барањата на средношколците

  Претседателот на Владата Зоран Заев, вчера ги прими претставниците на Сојузот на средношколци, на нивна иницијатива и разговараа за нивните барања за модифицирање на државната матура односно намалување на предметите од четири на два и скратени наставни програми.     Средношколците, како претставници на Сојузот му ги образложија на премиерот Заев своите барања, повикувајќи […]