Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Заев: Охридскиот рамковен договор донесе нов дух на водење политики – кои градат мостови, а не ги рушат

  Претседателот на Владата  Зоран Заев се обрати на Свечената академија по повод 20 години од Охридскиот рамковен договор насловена „После Охрид“, во кое истакна дека одбележуваме значајна годишнина од Договорот со којшто беше обезбедена мирната иднина и натамошната демократска изградба на Северна Македонија со еднакво учество на сите нејзини етнички заедници.     „Денеска, […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Обраќање на спикерот Џафери по повод 20 години Рамковен договор

  “Задоволство ми е што денес, од име на Собранието на Република Северна Македонија и од мое лично име сум дел и имам чест да ве поздравам, сите присутни тука, на оваа Свечена академија, по повод 20 годишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, Договор на мирот и Договор што ги постави новите правила на […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

ДУИ: ВМРО да не заборави дека тие се дел од изготвувањето и потпишувањето на Рамковниот договор

  Охридскиот рамковен договор од неговото потпишување до денес, 20 години по ред ја отсликува реалната и фактичка состојба на државата и нејзините граѓани за соживот со сите етнички заедници во земјата.   Демократската унија за интеграција смета дека прославата на оваа 20 -годишнина од Охридскиот договор, како основа за функционирање на државата, треба да […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Одбележување 20 години од Охридскиот рамковен договор

  Добри меѓуетнички односи, социјална кохезија, недискриминација и толеранција, нивно имплементирање и континуирано практикување се основните постулати на Охридскиот рамковен договор кој денес одбележува јубилејни 20 години од неговото потпишување. Сите луѓе во оваа земја заслужуваат да живеат достоинствено, да имаат еднакви права и слободи. Токму затоа е важен Охридскиот договор, бидејќи тој донесе нови […]