Алтернатива Музика и Филм Настани

Кинотека во Љубљана ќе се претстави со избор македонски филмови

  Од 14 до 18 Септември 2022 година, во киното на Словенечката кинотека во Љубљана, Словенија, Кинотеката на РС Македонија ќе претстави избор од филмски наслови од домашната кинематографија. Изборот вклучува неми филмови од почетокот на кинематографијата на Балканот, потоа етнографски документарни, како и играни и анимирани филмови. Ревијата „Денови на македонскиот филм“ ќе започне […]

Алтернатива Настани

Програма на КИНОТЕКА: ЛОВ НА ФИЛМСКИОТ ОКТОМВРИ

  Има една стара изрека која тврди дека најмногу се лаже пред секс, за време на политичка кампања и по лов. А, како тoа изгледа кога во прашање се филмовите? Американските продуценти, на пример, пред триесеттина години ловеа (и) политички поени со ЛОВОТ НА ЦРВЕНИОТ ОКТОМВРИ (The Hunt for Red October, 1990) на Џон МекТирнан […]