Вести Изјави Македонија Ударни вести

Трајковски: Трговците да ја почитуваат Одлуката! Граѓаните да пријават неправилности во ДПИ на 02/191

  https://www.dpi.gov.mk/images/Video%202023-09-25.mp4 „Пазарниот инспекторат е на терен! Контролираме дали трговците ги усогласиле цените со Одлуката донесена од Владата. Трговците имаат обврска да ги намалат цените за најмалку 10%, сметајќи ја цената на производите од Одлуката која се применувала на 1 август во тековната годината, како референтна цена, а сите намалени производите треба да имаат ознака […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Да се пријавуваат насилствата во училиштата, институциите постапуваат по секоја пријава

  Институциите на системот постапуваат по секоја пријава за случај за врсничко насилство или било какво девијантно однесување во училиштата, изјавија од Министерстовот за образование и наука. Државата има развиено механизам кој го сочинуваат сет закони, проектни мерки и активности за детекција и справување со врсничко насилство. Граѓаните треба да се охрабрат да пријавуваат било […]

Вести Македонија Став Ударни вести

На образованието му треба сериозно проветрување од насилници

  Објавата на средношколка за случувањата во средното музичко училиште „Илија Николовски Луј“, која беше пренесена во медиумите,  го реактуелизира долгогодишниот проблем со непедагошко, непрофесионално и насилничко однесување на наставниците кон учениците. Кога училиштето станува небезбедна средина во која децата се подложени на малтретирање, омаловажувања и притисоци, тоа не значи само кршење на Конвенцијата за правата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Бектеши: Граѓаните за неправилности со цените да пријават на 191

  Министерот за економија, Крешник Бектеши ги повикува граѓаните на бесплатниот телефонски број 191 на Државниот пазарен инспекторат (ДПИ), да пријават во случај на драстично зголемени цени на основни прехранбени производи.     На оваа бесплатна телефонска линија сите граѓани можат да пријават неправилности кај трговците коишто не ја почитуваат Одлуката за замрзнување на цените […]