Вести Изјави Македонија Ударни вести

Павле Трајанов: Да се признаат правата на македонците во Бугарија

  На денeшната средба на парламентарните партии, Павле Трајанов, пратеник и претседaтел на Демoкратскиот сојуз, во својот настап побара сите присутни, претседатели на пoлитичките партии, да упатат силна порака: „Бугарија да ги признае Македонците во Бугарија и нивните права на здружување, формирање на културни асоцијации и политички партии, како и други форми на здружување, заради […]

Вести Македонија Ударни вести

Учениците со попреченост бараат еднакви права во општеството

  Денеска се одржа тркалезна маса на тема „Пристапно образование за младите со попреченост“ во организација на Фондацијата за демократија на Вестминстер, на кое обраќање имаше Извршната директорка на Младински образовен форум, Теодора Столевска. Настанот беше отворен со воведни обраќања од Министерот за образование и наука г. Јетон Шаќири, заменик – амбасадорката на Обединетото Кралство […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ХЕРА: Немањето системски решенија е причина за невработеноста на Ромките

  Иако долги години се прават напори, сепак невработеноста на Ромките не само што не се намалува туку има тенденција на постојано зголемување. Во 2020 година, бројот на невработени Ромки е зголемен за 57% во споредба со 2019 година. Особено загрижувачки е што има зголемување на невработеноста од 104% кај младата популација меѓу 20 и […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Прекинот на издавање лични документи претставува повреда на правата на граѓаните

    Народниот правобранител изразува загриженост во однос на повторниот прекин на издавање на лични документи (лични карти, патни исправи, возачки дозволи и друго) од страна на Министерството за внатрешни работи и смета дека ваквиот потег сериозно ќе влијае на остварување на многу други права на граѓаните. Омбудсманот по сопствена иницијатива ќе ги испита евентуални пропусти […]

Интервју Текстови Ударни вести

ИНТЕРВЈУ: Кога немиот јазик гласно зборува и внимателно се слуша – Даниела ДИЧОСКА

  Во време на пандемијата и борбата со коронавирусот, секојдневно се соочуваме со нови вести за заболени, оздравени и смртни случаи на дневните пресови кои Владата со министрите и премиерот ги пренесуваат до граѓаните, неминовно има знаковен толкувач кој стои до нив и ги пренесува новите состојби. Оваа новина во ТВ-медиумите стана секојдневие без која […]

Вести Македонија

Младински образовен форум нема да ги признае изборите за претседател на СПУКИМ

Изборите за претседател на СПУКМ, закажани за утре, 30 јуни 2016 година, не смее да се признаат поради нелегалното распишување и фрапантното кршење на студентските права, повикаа од Младински образовен форум. Од организацијата рекоа дека нема да ги признаат овие избори. „Избори за студентски парламент не треба да се одржат додека не се реформира неговата […]