Вести Македонија Ударни вести

Потврда за успешната соработка на МВР и Владата на САД, од страна на Агелер

  Денеска, министерот за внатрешни работи на РС Македонија Оливер Спасовски во Министерството за внатрешни работи  оствари работна средба со амбасадорката на Соединетите Американски Држави, Н.Е. Анџела Агелер, придружувана од економскиот советник, Рајан Милер. Спасовски и во оваа прилика изрази благодарност кон амбасадорката на САД, Агелер за поддршката што Владата на Соединетите Американски Држави години […]

Вести Македонија Ударни вести

РС Македонија и Обединетите Арапски Емирати ќе ја зајакнат соработката во здравството

  Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити присуствуваше на првата министерска конференција на 28. Конференција на страните на рамковната конвенција на ООН за климатски промени, што од 30 ноември до 12 декември се одржува во Дубаи, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ).         Меџити, истакнува дека целта на овој министерски состанок, на кој присуствуваат […]

Вести Македонија Ударни вести

Меморандум за соработка помеѓу Министерство за економија и УСАИД

  Министерот за економија и Директорот на Активноста на УСАИД Партнерства за економски раст, Дејан Јаневски, денеска во Министерството за економија потпишаа Меморандум за соработка. Потпишувањето ја официјализира меѓусебната соработка во насока на зголемувањето на продуктивноста и конкурентноста на приватниот сектор, поддршка на енергетската ефикаснот, циркуларната економија и дигитализацијата.  Целта е преку координирана соработка и […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Зајакнување на соработката по ревизорските извештаи на ОЈО и Државниот завод за ревизија

  Претставници на јавните обвинителства во државава и на Државниот завод за ревизија одржаа заедничка работилница во Скопје во насока на унапредување на меѓуинституционалната соработка и на начинот на постапување по ревизорските извештаи. “Соработката мора да ни биде силна, затоа што целите ни се заеднички. А тие заеднички цели се – вистината и борбата против […]

Вести Македонија

Културната соработка меѓу РС Македонија и Бугарија добива регионално значење

  Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска на маргините на 42. Генерална конференција на УНЕСКО, која се одржува во Париз, се сретна со својот бугарски колега, министерот за култура Крастју Крастев. Во пријателска атмосфера, на средбата стана збор за традиционално добрата и континуирана соработка меѓу двете држави, која се одликува со размена на голем број проекти и активности. Соговорниците […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

ФИТД и УНИЦЕФ потпишаа Меморандум: Програмата UPSHIFT продолжува

  Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТД) и Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ), денеска потпишаа нов Меморандум за соработка за продолжување на успешната приказна со програмата UPSHIFT до крајот на 2025 година. Двете организации се обврзуваат и понатаму да го поддржуваат младинското социјално претприемништво преку програмата UPSHIFT. Програмата UPSHIFT им овозможува на младите […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишан Меморандум за соработка на МВР и Националниот сојуз на глуви и наглуви

  Денеска, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и претседателот на Националниот сојуз на глуви и наглуви на РС Македонија, Томица Стојановски, потпишаа Меморандум за соработка помеѓу Министерството за внатрешни работи и  Националниот сојуз на глуви и наглуви на РС Македонија. Истакнувајќи дека една од основните тенденции во секојдневното функционирање на Министерството за внатрешни работи […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишан првиот Договор за одбранбена соработка со Португалија

  Министерките за одбрана на Северна Македонија, Славјанка Петровска и на Португалија, Марија Хелена Кареирас денеска во Министерството го потпишаа првиот Договор за билатерална соработка во одбраната помеѓу двете земји со што ќе се интензивира македонско-португалската одбранбена соработка. Министерките Петровска и Кареирас на заедничка прес-конференција порачаа дека Договорот е камен-темелник на развојот на билатералните односи […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишан Меморандум за соработка меѓу МВР и Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“

  Денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски заедно со деканот на Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“, проф. д-р Митко Богданоски, потпишаа Меморандум за соработка како потврда на заедничките заложби и интерес за унапредување на соработката во областа на безбедноста и форензиката. Меморандумот е плод на потребата за посуштинска заедничка соработка чиј главен фокус е […]

Вести Македонија

Државниот архив ја продлабочува соработката со дијаспората

  Државниот архив повеќе години соработува со нашата дијаспора и ја збогатува документацијата за функционирањето на Клубовите во САД, Канада, Австралија и во други земји.   На Првиот симпозиум на Обединетата македонска дијаспора (ОМД), одржан на 20 јули 2023 година во Скопје, Државниот архив доби и Благодарница за своето учество во програмата “Родум од Македонија”. […]