Алтернатива Настани

Со промоција на зборникот „Шопов на 11 јазици“, заврши Летната школа на УКИМ

  Со промоцијата на зборникот „Шопов на 11 јазици“, кој го објави УКИМ, вчера заврши 56. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Станува збор за единствен зборник од ваков формат, во кој се објавени преводи на песни од великанот на современата македонска […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Странски македонисти и слависти од 18 земји на Летната школата за македонски јазик

  Во Конгресниот центар на УКИМ во Охрид, на 17 август, ќе започне 56. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ). На Школата којашто ќе трае до 31 август ќе учествуваат околу 70 странски македонисти и слависти од 18 држави […]

Вести Македонија Ударни вести

ССК и УКИМ треба да градат долгорочно партнерство

  Професор Билјана Ангелова, кандидат за ректор на УКИМ денес пред Сојузот на стопански комори на Македонија ја презентираше својата програма за работа 2023-2026 годинa. Во програмата е предвидена интензивна соработка помеѓу бизнис секторот и Универзитетот Кирил и Методиј. Таа кажа дека ССК и УКИМ заедно можат да започнат успешна соработка каде што студентите и […]

Вести Македонија Ударни вести

Уписи на УКИМ: Четири факултети имаат по над илјада слободни места

  Од 23-те факултети кои се во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“- Скопје, четири нудат по над илјада слободни места за студенти кои би се запишале во прва година во академската 2022/2023 на претстојните уписи. Природно-математичкиот (ПМФ), Филолошкиот, Правниот факултет и ФИНКИ заедно располагаат со 4535 места за бруцоши или 41,53 отсто од […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Доделени наградите на најдобрите студенти на УКИМ

  Вчера беа доделени пофалниците и пригодните награди на најдобро дипломираните студенти за учебните 2018/2019 и 2019/2020 година.  Наградата за најдобро дипломираните студенти, златник со ликот на светите Кирил и Методиј, за учебната 2018/2019 година ја примија 23 студенти, додека, за учебната 2019/2020 година, беа наградени вкупно 26 студенти. Исто така, на десетмина студенти од […]

Вести Македонија Ударни вести

На УКИМ слободни 10.678 места за упис на факултетите

  Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ го објави Конкурсот за упис на факултетите во учебната 2021/2022 година. На факултетите на УКИМ во Скопје, во прва година на прв циклус студии, во учебната 2021/2022 година може да се запишат 10.678 студенти. Првиот рок за пријавување на кандидатите кои се рангираат само според успехот во средното образование е 31 […]

Вести Македонија

Младински образовен форум нема да ги признае изборите за претседател на СПУКИМ

Изборите за претседател на СПУКМ, закажани за утре, 30 јуни 2016 година, не смее да се признаат поради нелегалното распишување и фрапантното кршење на студентските права, повикаа од Младински образовен форум. Од организацијата рекоа дека нема да ги признаат овие избори. „Избори за студентски парламент не треба да се одржат додека не се реформира неговата […]

Вести Македонија

„Студентски пленум“ повика на блокада на студентските избори

„Студентски пленум“ денеска ги повика студентите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) утре во 12 часот да излезат на платото на УКИМ и да се приклучат во блокадата на студентските избори. Тие велат дека студентите имаат право да спречат избори кои се нелегални и нелегитимни. – Потсетуваме дека блокадата не е кривично дело како […]

Вести Македонија

„Шарената револуција“ побара граѓанскиот сектор да се вклучи во преговорите

Не веруваме во пржинскиот модел на преговори зад затворени врати, без граѓаните да знаат што се случува, изјави студентот Демијан Хаџи-Ангелковски пред Собранието, каде што беа собрани демонстрантите на вечерашниот протест на „Шарената револуција“. Тој го повтори барањето граѓанскиот сектор да биде вклучен во преговорите бидејќи, како што истакна, во неговите редови има експерти кои […]

Вести Македонија

„Студентски пленум“ ја напушти седницата на УКИМ, откако им беа исклучени микрофоните

Четворицата претставници на „Студентски пленум“ ја напуштија седницата на Ректоратот на Универзитетот „Кирил и Методиј“ на која треба да се избира нов ректор, откако им беше одземен зборот и им ги исклучија микрофоните. Тие се побунија против одлуката на комисијата за верификација на Сенатот, да ги верификува мандатите на десетте претставници на Студентскиот парламент при […]