Вести Македонија Ударни вести

Д-Р Крстески: Сукцесијата – значајна за нашата историја

  Директорите на Државните архиви на Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и на Архивот на Југославија, д-р Бојан Цвелфар, д-р Динко Чутура, д-р Данијела Мрда, д-р Емил Крстески и д-р Милан Терзиќ, одржаа работен состанок во Скопје на кој се разгледаа заклучоците од претходниот состанок во Белград и резултатите што досега се постигнати. […]

Вести Македонија Ударни вести

Д-р Крстески: Сукцесијата на документите од времето на СФРЈ е значаен процес

  Директорот на Државниот архив и официјален претставник на нашата Влада во процесот на сукцесија на архивските документи од поранешна Југославија, д-р Емил Крстески, во Белград имаше средби и разговори со министерот за надворешни работи на Србија, д-р Никола Селаковиќ и со директорот на Архивот на Југославија, д-р Милан Терзиќ.     Главна тема беше […]

Вести Македонија Ударни вести

Крстески – Терзиќ: Договор за интензивирање на процесот на сукцесија на архивските документи

  Делегација на Државниот архив, предводена од директорот д-р Емил Крстески, вчера и денеска престојуваше во Белград, каде што оствари официјални одвоени средби со директорите на Архивот на Југославија и на Архивот на Србија, д-р Милан Терзиќ и д-р Мирослав Перишиќ.     Крстески и Терзиќ постигнаа договор за поинтензивна соработка при преземањето на архивските […]