Алтернатива Настани

ХАЕМУС: Авантуристичка мистерија „Потрага по средновековното богатство“

  На 25 септември, во организација на ХАЕМУС ќе се реализира авантуристичката мистерија „Потрага по средновековното богатство“, интерактивнa социјална едукативна игра. Активностите започнуваат со кратка едукативна тура низ Скопското кале, за да можат учесниците да ги препознаат објектите на старите мапи и приказните поврзани со нив. Потоа групата го добива царскиот дневник на мајсторот Крон […]

Алтернатива Настани

Интерпретациска работилница на ХАЕМУС: “Виното – наследството што го пиеме”

  Обуката за интерпретација на „Виното – наследството што го пиеме“ или „Која е Вашата приказна што ја живеете“ е во организција на ХАЕМУС и ќе се одвива на 13 мај во „Музејот на виното“ во Демир Капија. Обуката ќе је води Дубравко Фијачко (Хрватска), сертифициран тренер за интерпретација со акредитација здобиена преку Interpret Europe. […]

Алтернатива Македонија Настани

Среќна Баба Марта 2022 – подари мартинкa за здрaвје, љубов и среќа

  Центарот за научно истражување и промоција на културата ХАЕМУС, ја продолжува традиционалната манифестација „Среќна Баба Марта 2022“ која се случува по деветти пат и ќе биде отворена за јавноста од 24.02-01.03.2022 помеѓу 12-20ч. на првиот кат во Т. Ц. Лиса во Скопје.   Настанот ќе биде реализиран со соодветен протокол, запазувајќи ги препорачаните мерки […]

Алтернатива Настани

Промоција на едукативната боенка „Скопје – палеонтолошки град“

  Центарот за научни истражувања и промоција на културата ХАЕМУС, на 25 септември во 11:00, во интерактивното катче во Градски парк кај Школка, ќе организира промоција на „Скопје – палеонтолошки град“, едукативната боенка на авторите Биљана Гаревска и Бисера Наумовска. Промоцијата е дел од настанот „Ден на граѓанските организации 2021“, организиран од Civica Mobilitas.   […]

Алтернатива Настани

„Европските денови на културното наследство“: Интерпретациска тура низ отоманското наследство на Скопје

  Како дел од манифестацијата „Европски денови на културното наследство 2021“, Центарот за научно истражување и промоција на културата – ХАЕМУС, во недела (26 септември 2021 година), организира невообичаена едукативна интерпретациска прошетка низ отоманското наследство на Скопје.     Оваа едукативна прошетка во којашто се употребени методолошките принципи на интерпретацијата, создадена е со цел учесниците […]

Алтернатива Настани

„Скопје: палеонтолошки град“ – креативна и едукативна боенка на ХАЕМУС

  Деновиве во издание на ХАЕМУС излезе „Скопје: палеонтолошки град“, креативна боенка за деца. Ова е прва публикација во рамките на едицијата „Млад истражувач“, едукативна програма создадена од ХАЕМУС којашто има педагошки карактер. Боенката е намената за сите млади кои сакаат да го откријат светот на палеонтологијата, да научат за диносаурусите, мамутите и многу други […]