Вести Македонија Ударни вести

На загадувањето од ОХИС му нема крај, линдан има и во Вардар пред Велес

  Линдан има и во водите на реката Вардар пред Велес, покажале истражувањата на професорот Трајче Стафилов од Институтот по хемија на ПМФ. Загадувањето на подземните води од малата и големата депонија во кругот на ОХИС, но и од онаа во Пеленица која нема никаква заштита, се очигледни. Професорот Стафилов вели дека влијанијата не се […]

Вести Македонија Ударни вести

Загадената почва од малата депонија со линдан на ОХИС ќе се извезува во Германија

  Извозот на земја контаминирана со линдан, која се ископува од малата депонија на ОХИС конечно ќе може да почне, откако е обезбедена транзитната дозвола од Бугарија на која се чекаше подолго време. Почвата, за разлика од линданот, кој се транспортира со брод преку Солунското пристаниште до Франција, ќе патува по копнен пат низ повеќе […]

Вести Македонија Ударни вести

Продолжува чистењето на линданот од ОХИС: 250 тони отпад се спакувани и чекаат извоз

  По пауза од еден месец, оваа седмица ќе продолжи ископувањето на линдан од малата депонија на ОХИС. Во првиот дел од проектот за чистење на ова историско жариште од некогашната хемиска фабрика, коешто го финансираше УНИДО, исчистени беа над 600 тони отпад, од кои над 470 тони од опасната хемикалија и 126 тони контаминирана земја. Во […]

Вести Македонија Ударни вести

Опасниот линдан од малата депонија од ОХИС заминува од нашата државата

  Денес започнува транспортот на опасниот историски отпад од малата депонија од пораншниот индустриски гигант Охис.     Имено по добиеното одобрение од солунското пристаниште за прием на првата испорака на отпадот, на 23.06.2022г започна утоварот на бурињата со чист HCH во контејнери кои беа соодветно запечатени и обележани според меѓународната регулатива за прекуграничен транспорт […]

Вести Македонија Ударни вести

Првите количини опасен линдан од ОХИС ќе се извезат во мај

  Првите количини линдан, ископан од малата депонија во ОХИС ќе бидат извезени на почетокот на мај. Чистењето на опасниот отпад, најави денеска министерот за животна средина Насер Нуредини, оди побрзо од очекуваното, па наместо една година, би требало целосно да заврши до крајот на годинава. Од средината на март, кога започнаа ископите на малата […]

Вести Македонија Ударни вести

Премиерот на увид во процесот на чистење на линданот од малата депонија во „ОХИС“

  Премиерот Ковачевски заедно со министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и шефот на Делегацијата на Европската Унија Дејвид Гир денеска во кругот на фабриката „ОХИС“ ќе направат увид во активностите за отпочнување на процесот на чистење на линданот од малата депонија. На настанот ќе присуствуваат и шефот на канцеларијата на УНОПС […]

Вести Македонија Ударни вести

МЖСП И UNOPS го заокружија процесот за расчистување на малата депонија со линдан во ОХИС

  По одобрувањето на Планот за ремедијација на локацијата во ОХИС АД, министерот Нуредини и претставниците на Проектната канцеларија при МЖСПП, остварија средба со Михела Телатин директорка и Венелин Ранглов, советник за подршка во управување со проекти на Канцеларијата за проектни услуги на Обединетите Нации (UNOPS). На средбата се разговараше за динамиката на реализација на […]

Вести Македонија Ударни вести

Одобрено решението за конечна деконтаминација на линданот во ОХИС

  Владата на вчерашната седница се донесе Решение за одобрување на план за ремедијација на локацијата во АД „ОХИС“- Скопје и со заклучок на Владата, Министерството за животна средина и просторно планирање е задолжено да донесе Решение за одобрување на планот за конечна деконтаминација на линданот во кругот на АД „ОХИС“-Скопје. Ова решение на Министерството […]

Вести Македонија Ударни вести

Норвешка ќе помага во чистењето на линданот во ОХИС

Владата потпиша меморандум за соработка со Канцеларијата за услуги за проекти на ОН (УНОПС) и со министерството за надворешни работи на Кралството Норвешка преставувано од амбасадорот на Кралството Норвешка за Србија, Македонија и Црна Гора, за чистење на токсичниот отпад – линдан – во поранешната фабрика ОХИС. Рашковски изјави дека идната недела ќе се констутираат […]