Алтернатива Настани

“ДЕСТИЛАЦИЈА НА БОИ И ЗВУЦИ” – аудио-визуелен настан на Стефан Шашков

  Вечерва, со почеток во 20 часот, во галеријата на Факултетот за ликовни уметности – комплекс Педагошки факултет, ќе биде отворен уметничкиот настан Дестилација на бои и звуци, чиј автор е визуелниот уметник Стефан Шашков.   Станува збор за експериментален аудио-визуелен настан на кој посетителите ќе имаат прилика да земат активно учество во самиот настан, […]

Алтернатива Настани

Изложба на Стефан Шашков “МЕШАЊЕ ЗВУЦИ” – амбиентални чкрапографии

  Денеска, 11. декември во  изложбениот простор во Н.У. Кинотека на Македонија, со почеток во 19:30 часот ќе биде отворена изложбата „Мешање на звуци“- Стефан Шашков од  ЦЕНТАРОТ ЗА КРЕАТИВНИ ИНДУСТРИИ – НЕБО.      “Изложбата насловена „Мешање на звуци“ претставува една игра на синестезија, односно кореспонденција помеѓу, бои форми и музика, а воедно е […]

Интервју Текстови Ударни вести

ИНТЕРВЈУ СО СТЕФАН ШАШКОВ: “ВНАТРЕШНА ГРАДИНА”

    Терминот “внатрешна градина” е често користен од трагачите по сопството, суфистите, алхемичарите и веќе застарениот Њу Ејџ, во контекст на прочистување на внатрешното битие од сите стратиграфски слоеви на илузиите, но и на знаењето и технологијата, за да се дојде до еден сопствен пристап кон естетичното, во овој случај, во фотографскиот процес. Препознавањето […]