Вести Македонија Ударни вести

Спасовски и Чучи потпишаа аранжмани со ЕК за борба против тероризмот во Западен Балкан

  Комисијата денеска потпиша ревизија на билатералните аранжмани со Албанија и Северна Македонија, обновувајќи ги активностите за спроведување на Заедничкиот план за акција за борба против тероризмот во Западен Балкан. Ова дополнително ќе ја надогради соработката во полето на борбата против тероризам, спречување и борба против насилен екстремизам. Аранжманите ги потпишаа Комесарката за внатрешни работи […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Извештајот нотира напредок, но и критикува за доцнење во законската агенда

  Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ денес заедно со шефот на Делегацијата на ЕУ во Северна Македонија, Дејвид Гир, одржаа прес-конференција по повод добиениот Извештајот на Европската Комисија, на која ги претставија оценките по кластери.     – Во делот на политички критериуми, Комисијата потврдува дека Северна Македонија продолжи со […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Европската Комисија ќе го објави Извештајот за Северна Македонија

  Европската Комисија денеска ќе го усвои пакетот за проширување на земјите од Западен Балкан со посебен извештај за напредокот на секоја од државите во процесот на евроинтеграции, вклучително и за Северна Македонија. Ова е прв Извештај на ЕК за земјава откако на 19 јули се одржа првата меѓувладина конференција со ЕУ во Брисел, со […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ЕК за напредокот на медиумите и информатичкото општество

  Институтот за развој на електронски комуникации трета година по ред, објавува краток осврт за Поглавјето 10, како и за деловите што се однесуваат на медиумските слободи, сајбер безбедноста и работењето на регулаторните тела од областа на медиумите и електронските комуникации, во однос на Извештајот од Европската комисија за напредокот на Македонија за почетокот на […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ЕК го прогласи нашиот КОВИД сертификат за еквивалентен на сертификатот на ЕУ

  Европската комисија денеска го усвои националниот Дигитален сертификат на Република Северна Македонија и истиот го смета за еквивалентен на Дигиталниот сертификат на ЕУ, соопшти Министерството за здравство. Ние сме прва земја во регионот за која сертификатите за КОВИД-19 ќе се сметаат за еквивалентни на Дигиталниот сертификат на ЕУ.   Со ова се избегнуваат сите […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Европската Комисија со потврда за активностите на ЗНМ и на СЕММ

  Во Извештајот за напредокот на земјата интензивирањето на заложбите за саморегулација се посочува како фактор за напредок на професионалните стандарди и квалитетот на новинарството, а во делот поврзан со слободата на изразување се нотира и формирањето на Регистарот на онлајн медиуми (promedia.mk) од страна на ЗНМ и СЕММ, како механизам за саморегулација во оваа […]

Вести Македонија

Заев: Обврските од извештаите на Прибе и на ЕК може да ги спроведе само одговорна влада

Oбврските за спроведување на реформските приоритети што произлегуваат од извештатите на Прибе и на Европската комисија, може да ги спроведе само нова и одговорна влада, формирана според изразената мнозинска волја на граѓаните за промени“, истакнал Заев на денешната средба со словачкиот амбасадор во земјава, Мартин Безак. Заев, како што соопштуваат од СДСМ, на средбата го информирал […]