Вести Македонија Ударни вести

Специјални контејнери за органски отпад во пресрет на Курбан Бајрам

  Во скопските општини каде што масовно се празнува верскиот празник Курбан Бајрам, ЈП Комунална хигиена-Скопје и годинава ќе постави специјални контејнери во коишто граѓаните ќе можат да го одложат органскиот отпад (остатоците од курбанот). Градот Скопје и ЈП Комунална хигиена-Скопје апелираат до верниците органскиот отпад да го одлагаат исклучиво во поставените садови, затоа што неговото исфрлање […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Премиерот Заев со честитка за Курбан Бајрам: Нека биде благословен и честит празникот Курбан Бајрам!

  Претседателот на Владата Зоран Заев, по повод празникот Курбан Бајрам упати телеграма со честитки до поглаварот на Исламската верска заедница, Реисул Улема хаџи Шаќир ефенди Фетаи, до членовите на Ријасетот и до сите припадници на исламската вероисповед. „Во име на Владата на Република Северна Македонија и во мое лично име, на Вам, на членовите […]

Вести Македонија Ударни вести

Џафери со честитка по повод празникот Курбан Бајрам

  Претседателот на Собранието, Талата Џафери на припадниците од исламската вероисповед им го честита големиот муслимански празник, Курбан Бајрам, празникот на солидарноста, добродетелството, на чистите срца и мисли. “Имам чест во мое лично име и од име на Собранието на Република Северна Македонија, да Ви го честитам големиот муслимански празник, Курбан Бајрам, празникот на солидарноста, добродетелството, […]

Вести Македонија Ударни вести

Поставени посебни контејнери за органски отпад за Курбан Бајрам

  И годинава, по повод празнувањето на верскиот празник Курбан Бајрам, ЈП „Комунална хигиена“ на повеќе локации во Скопје постави посебни контејнери во коишто граѓаните ќе можат да го одложат органскиот отпад. Во периодот од 19 до 21 јули ќе се постават 17 специјални садови наменети за одлагање на органскиот отпад. Град Скопје и ЈП […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Чаир ќе постави контејнери за органски отпад за Курбан Бајрам

  Во Општина Чаир, Јавното претпријатие Комунална хигиена – Скопје ќе постави 4 специјални контејнери за органски отпад за време на празникот Курбан Бајрам. Поставувањето на контејнерите ќе се реализира на 19.07.2021 година на следните локации во Општина Чаир: -Поранешна локација на ЈПКХС(Поранешна Комунална хигиена) -Во близина на ресторанот “Фа-Фа“ -Новата Џамија во Чаир -Во […]

Вести Македонија Ударни вести

Првиот ден на Курбан Бајрам е неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед

    Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07) 20 Јули, вторник, Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам, е неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед во Република Северна Македонија. Министерството за труд и социјална политика на граѓаните од […]