Вести Македонија Ударни вести

Жените возат одговорно! Биди горда што возиш безбедно!

  Улогата и значењето на жената за безбедноста во сообраќајот е функционален склоп на нејзините активности како возач, како учесник во сообраќајот и како општествен чинител. И покрај бројните примери за жени кои се успешни во сите сфери на општественото живеење, дел од жените-возачи се чувствуваат ранливи и несигурни во сообраќајот и пристапуваат особено внимателно […]

Вести Македонија Ударни вести

Опрема од над 7,3 милиони денари од РСБСП за сообраќајната полиција

  Денеска во кругот на Министерството за внатрешни работи, на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски од страна на претседателката на Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата, Гордана Кожуваровска му беше предадена опрема од мотоцикли за сообраќајната полиција.   „Овој денешен настан претставува уште една можност ние како Министерство за внатрешни работи, заедно […]

Вести Македонија

Подгответе се за безбедно возење во зимски услови. Користете зимска опрема!

  Овој период од годината се карактеризира со влажни коловози и намалени температури на воздухот, што неповолно влијае на безбедното одвивање на сообраќајот. Ова може да резултира со намалена видливост, продолжување на сопирачкиот пат на возилото, деконцентрација на возачите и слично. Истражувањата покажуваат дека ефектите од лошите временски услови врз видливоста може да го зголемат […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Кампања на РСБСП “Европска недела на мобилност“

  „Европска недела на мобилност“ е кампања во рамките на која РСБСП со активности се приклучува кон истоимената кампања која Европската комисија од 2002 година до денес ја спроведува во третата седмица од септември секоја година. Целта на оваа кампања е формирање на здрави животни навики, чиста животна средина, побезбеден сообраќај и поддршка на алтернативни […]

Вести Македонија

БЕЗБЕДНО ДЕТЕ – ЗА БЕЗБЕДНА УЧЕБНА ГОДИНА

  Децата се нашето најголемо богатство, нашата иднина. Императив на сите нас е да ја зголемиме безбедноста на децата во сообраќајот со што ќе ја заштитиме нашата иднина! Денес започнува новата учебна година, што значи огромен број деца ќе се упатат кон градинките и училиштата. Токму тие – децата кои пешачат или управуваат велосипед, тротинет […]

Вести Македонија Ударни вести

Кампања на РСБСП “Безбедно лето 2022”: “Вози одморен” и “Носи кацига”

  Летото е период на зголемена фрекфенција на моторни возила во сообраќајот. Дел од моторните возила се задржуваат во нашата република, а дел поминуваат транзитно. Зголемен е бројот и на другите учесници во сообраќајот, како на пример: велосипедисти, мотоциклисти, возачи на електрични тротинети, пешаци и др. Истовремено значително зголемена е и температурата која неповолно влијае […]

Вести Македонија Ударни вести

РСБСП: Матурските прослави нека поминат без сообраќајни инциденти

  Во пресрет на матурските прослави, РСБСП апелира до матурантите за време на овие прослави да не управуваат моторно возило без возачка дозвола или под дејство на алкохол. РСБСП секоја година редовно повикува на совесност и одговорност на матурантите и на нивните родители, а укажува на сериозноста на можните последици од сообраќајни инциденти. Матурата за […]

Вести Македонија Ударни вести

11 мај – Ден на културата во сообраќајот

  Препознавајќи ја потребата да се зајакне свеста за културата во сообраќајот, на 11 мај 2015 година, во Унгарија, со поддршка на Светската здравствена организација, за првпат е организиран настан во чест на подигнувањето на свесноста за значењето и влијанието на сообраќајната култура врз безбедноста во сообраќајот. Овој настан прерасна во традиционална манифестација позната како […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Матуранти, млади возачи – почитувајте ги правилата и прописите во сообраќајот

  Во периодот кој следи, традиционално се враќаат прославите на матурските вечери. Матурантите од целата држава ќе заблескаат во рувото на  нивната младост и зрелост.  Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во рамките на својата кампања ,,Матуранти – млади возачи, почитувајте ги правилата и прописите во сообраќајот”, во соработка со Министерството за внатрешни […]

Вести Македонија Ударни вести

Кампања „И јас и ти – сите сме пешаци! Безбедноста на прво место!“

  Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата, во соработка со Министерството за внатрешни работи и Факултетот за безбедност од Скопје, започна со спроведување на кампања за подобрување на безбедноста на најмасовната и најранливата категорија учесници во сообраќајот – пешаците, под мотото „И јас и ти – сите сме пешаци! Безбедноста на прво место!“ […]